Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΣΙΚΝΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

    Με μια αξιέπαινη πρωτοβουλία των Συλλογων Γονέων των 1ου και 5ου Δημοτικών Σχολείων Συκεών τηρήθηκε στα Σχολεία μας το έθιμο του τσικνίσματος της Αποκριάς.
    Τα μέλη των Δ.Σ. των δυο Συλλόγων Γονέων έψησαν εκατοντάδες μπιφτέκια τα οποία μοίρασαν, μέσα σε ψωμάκι, στους μαθητές-τριες αλλά και σε δασκάλους-ες και γονείς των δυο Σχολείων που παρευρέθηκαν, υπό τους ήχους Παραδοσιακής Μουσικής.
    Στο τέλος μαθητές-τριες, γονείς και δάσκαλοι χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς μετατρέποντας την όλη εκδήλωση σε ένα αυθόρμητο λαϊκό γλέντι.
    Και του χρόνου!





Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

   Την Τρίτη 21 του Φλεβάρη, τα τμήματα Ε1 και Ε2 του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσααλονίκης. Τα παιδιά,με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών Ευαγγελίας Κούρφαλη, Γιώργου Κριθαρίδη και Αναστασίας Γκορτζίλα, περιπλανήθηκαν στους χώρους του Μουσείου από την ξεναγό Αναστασία Παρλάκογλου.
   Μπροστά στα μάτια των παιδιών μέσα σε δυο ώρες πέρασαν έντεκα αιώνες βυζαντινής ιστορίας! Πολλά πράγματα θα μείνουν αλησμόνητα στη μνήμη μας. Τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως τα μαγειρικά σκεύη των βυζαντινών, δε διαφέρουν και πολύ από αυτά που χρησιμοποιούμε σήμερα. Τα κοσμήματά των γυναικών, εκπληκτικά σε ομορφιά και απλότητα. Οι ταφικές συνήθειες των πλούσιων βυζαντινών μας άφησαν άφωνους. Ο πίνακας που ονομάζεται "Η ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ" ,τα μάτια του οποίου σε κοιτάζουν σε όποιο σημείο κι αν βρίσκεσαι. Σπουδαία εμπειρία!

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΛΙΑ

   
    Στο μάθημα της Γλώσσας, οι μαθητές και μαθήτριες του Δ1 μαζί με τη δασκάλα μας, αφού επεξεργαστήκαμε τις διδακτικές ενότητες τις σχετικές με την ελιά,αποφασίσαμε και κάναμε ομαδικά στην τάξη μία διαδραστική άσκηση με στόχο να χρησιμοποιήσουμε το πληροφοριακό υλικό των ενοτήτων.
  Στην άσκηση αυτή μία μαθήτρια (η Παρθένα)  υποδύθηκε την ελιά και οι συμμαθητές της τους δημοσιογράφους.Τα πρακτικά των συνεντεύξεων κράτησε η Σταυρούλα.
Στη συνέχεια οι μαθητές-δημοσιογράφοι απηύθυναν ερωτήσεις στην ελιά ,αξιοποιώντας τις πληροφορίες των κειμένων, και η ελιά-Παρθένα απαντούσε με το ίδιο σκεπτικό.
  Τέλος οι ερωταποκρίσεις των μαθητών  αναπαρήχθησαν και μοιράστηκαν στους μαθητές -τριες της τάξης.

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Aναζητώντας τη Ραπουνζέλ στο Διαδίκτυο.

    Την Πέμπτη 9 φεβρουαρίου 2012 οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών παρακολούθησαν την κινηματογραφική ταινία "Αναζητώντας τη Ραπουνζέλ στο διαδίκτυο", στο κινηματοθέατρο 'Ανετον.
  Η ταινία διαπραγματευόταν την ενασχόληση με το διαδίκτυο, τα θετικά και τα αρνητικά της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου και της σύγχρονης τεχνολογίας γενικότερα. Επίσης έθετε το θέμα της απαγωγής παιδιών, καθώς και την εθελοντική εργασία των μελών της οργάνωσης
" Χαμόγελο του παιδιού ", για την ανεύρεση παιδιών που χάνονται από τα σπίτια τους.
  Μετά το τέλος της ταινίας οι μαθητές ανέβηκαν στη σκηνή και ρώτησαν τη συγγραφέα και δημιουργό της ταινίας σχετικά με την υπόθεση, την αφορμή για την έμπνευση του θέματος και τη δημιουργία του έργου που παρακολούθησαν και χωρισμένοι σε ομάδες , ανά τμήμα, με τη βοήθεια και τη συμμετοχή των δασκάλων τους και τη συνδρομή της δημιουργού του έργου έλαβαν μέρος σε θεατρικό παιχνίδι.
        Τελειώνοντας το θεατρικό παιχνίδι, με το οποίο οι μαθητές διασκέδασαν ιδιαίτερα, αναχώρησαν για το Σχολείο έχοντας διακεδάσει οι μικρότεροι και προβληματιστεί θετικά οι μεγαλύτεροι μαθητές του Σχολείου μας σχετικά με την ενασχόληση στο Διαδίκτυο, το περιεχόμενο και τη διάρκεια που πρέπει αυτή να έχει.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Ενημέρωση για την Ανακύκλωση

    Στελέχη της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης επισκέφτηκαν το Σχολείο μας και ενημέρωσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γ, Δ, Ε και ΣΤ τάξεων σχετικά με τη χρησιμότητα της Ανακύκλωσης.
Οι μαθητές-τριες εντυπωσιάστηκαν από τις πολλαπλές ωφέλειες της Ανακύκλωσης τόσο για το περιβάλλον και τον πλανήτη μας όσο και για την οικονομία μιας χώρας αλλά και της οικογένειάς μας.

    ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ ΤΩΡΑ


Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Eπίδειξη Συγχρονικής Κολύμβησης για τις Β-Γ τάξεις

    Επίδειξη συγχρονικής κολύμβησης παρακολούθησαν οι μαθητές και μαθήτριες των Β και Γ τάξεων του Σχολείου μας στο Εθνικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης κατόπιν πρόσκλησης της Δημοτικής Ενότητας Συκεών.
Οι μαθητές και μαθήτριες εντυπωσιάστηκαν από την τελειότητα του συγχρονισμού και την χάρη των κινήσεων των μικρών αθλητριών.

Oι "ΈΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ" στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών

      Κλιμάκιο της ελληνικής ομάδας διάσωσης και αντιμετώπισης έκτακτων καταστροφών "ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ", που εδρεύει στο Εθνικό Καυτατζόγλειο στάδιο Θεσσαλονίκης, επισκέφτηκε το σχολείο μας και ενημέρωσε τις τάξεις Δ-Ε και Στ σε σχέση με
-τους σεισμούς, τη συμπεριφορά που πρέπει να έχουμε κατά τη διάρκειά τους και την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκαλούν και
-τις Πρώτες Βοήθειες που θα πρέπει να προσφέρουμε σε άτομα του περιβάλλοντός μας που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.
    Οι ερωτήσεις των μικρών μαθητών-τριων ήταν πολλές και εντυπωσιακές.