Κυριακή 27 Μαΐου 2012

EΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Δ΄ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 1ου-5ου ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΚΕΩΝ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ

    Οι μαθητές-τριες της Δ΄ τάξης ( Δ1 & Δ 2 ) του σχολείου μας και οι μαθητές-τριες της Δ΄ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου επισκέφθηκαν την Παρασκευή 25 Μαΐου  - συνοδεία των δασκάλων τους κ. Π. Πούλιου, Ι. Νικολίνα, Μ. Κεφαλοπούλου και Δ. Τσουκαλά - το αρχαιολογικό Μουσείο της Βεργίνας, όπου θαύμασαν από κοντά τα μοναδικά ευρήματα των Βασιλικών Τάφων του Τύμβου της Βεργίνας.
    Η ξεναγός κ. Νατάσσα Παρλάκογλου, που μας συνόδευσε στη Βεργίνα από το ξεκίνημά μας από το σχολείο σε όλη τη διαδρομή, αλλά και στο Μουσείο έδωσε τον καλύτερό της εαυτό και παρουσίασε με απλό και κατανοητό τρόπο στους μαθητές των 3 τμημάτων τα πάντα γύρω από τους Μακεδόνες Βασιλείς, τον τρόπο ζωής τους τις καθημερινές τους συνήθειες, αλλά και τα ταφικά τους έθιμα, χάρη στα οποία ανακαλύπτουμε τον τρόπο ζωής στην αρχαιότητα.
    Τα εκπληκτικής ομορφιάς και μοναδικής σπανιότητας ευρήματα - περίτρανες αποδείξεις της ελληνικότητας της Μακεδονίας - που ο καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος έφερε στο φως με την αρχαιολογική του σκαπάνη το 1977 εντυπωσίασαν τους μαθητές μας και τους προκάλεσαν το ενδιαφέρον και την επιθυμία να επισκεφτούν ξανά το υπέροχο αυτό Μουσείο κι άλλες φορές στο μέλλον.

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

<< Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 1912-2012>>



  Οι μαθητές-τριες της Ε1-Ε2 τάξης του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν σπάνια συλλεκτικά ντοκουμέντα της Θεσσαλονίκης μιας άλλης εποχής, στην  έκθεση φωτογραφίας του συγγραφέα και εκπαιδευτικού Κ. Νίγδελη.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικές μηχανές παλαιότερης εποχής, φωτογραφίες , κάρτες, πίνακες, πόστερ  που μαρτυρούν πτυχές της ζωής της πόλης  μας τον προηγούμενο αιώνα.

 Θέματα όπως : όψεις εμπορικών δρόμων, πλατειών και στοών,  προσωπογραφίες και ενδυμασίες  Οθωμανών γυναικών, πανοραμικές  εικόνες  γνωστών  μνημείων  και κτιρίων,  των τειχών και του λιμανού της πόλης,  συνθέτουν ένα μικρό μέρος της πλούσιας συλλογής, που φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού Συκεών.


Τα παιδιά μπροστά στις συλλεκτικές κάρτες
Πίνακες και έργα τέχνης τραβούν το βλέμμα
Συλλογές σε προθήκες

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ Α΄ ΤΑΞΗ

   Οι μαθητές της Α΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών και ο δάσκαλός τους κ. Γεώργιος Μάρκου, στα πλαίσια του μαθήματος των Εικαστικών, προσκάλεσαν στην τάξη τους τον Αγιογράφο-Θεολόγο κ. Σιδηρόπουλο Γεώργιο.
Τα παιδιά μυήθηκαν στα μυστικά της τέχνης της  Αγιογραφίας, ήρθαν σ' επαφή με την πλούσια ελληνική παράδοση και τον σπουδαίο πολιτισμό μας. Η χαρά ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους και ο ενθουσιασμός τους ήταν έκδηλος καθώς σχηματιζόταν από τα χέρια του Αγιογράφου η εικόνα του Χριστού.

                                                        

Ο ΣΑΚΗΣ ΣΕΡΕΦΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

    Την Τρίτη 15 του Μάη επισκέφτηκε το σχολείο μας ο συγγραφέας Σάκης Σερέφας. Τα παιδιά των τμημάτων Ε1 και Ε2 είχαν διαβάσει τα βιβλία του "Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου" και "Μισό κιλό πλανήτης". Ο Σάκης Σερέφας μίλησε για την ιστορία της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης. Τα μνημεία της πόλης μας είναι και το θέμα που διαπραγματεύεται στο βιβλίο του "Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου". Στο βιβλίο "Μισό κιλό πλανήτης" ο ήρωας είναι ένας εξωγήινος που κατεβαίνει στη γη και παραξενεύεται με αυτά που βλέπει.
   Ο συγγραφέας, δεινός αφηγητής, ενθουσίασε τα παιδιά και τους δασκάλους τους και απάντησε σε ερωτήσεις. Τα παιδιά του Ε1 παρουσίασαν τις εργασίες τους για τα μνημεία της πόλης μας. Τα παιδιά του Ε2 εμπνεύστηκαν αφίσες από το βιβλίο  "Μισό κιλό πλανήτης". Στο τέλος παιδιά και των δύο τμημάτων έπαιξαν ένα παιχνίδι λέξεων εμπνευσμένο κι αυτό από το βιβλίο "Μισό κιλό πλανήτης". Έτσι κύλησε και η μία ώρα που είχαμε στη διάθεσή μας. Μακάρι να κρατούσε κι άλλο! 











    

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PROJECT


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Στα πλαίσια πρακτικών ασκήσεων διδασκαλίας από προπτυχιακούς  φοιτητές/τριες  του Παιδαγωγικού Τμήματος του Α.Π.Θ.  πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας , τόσο εναλλακτικές  διδακτικές προσεγγίσεις σε γνωστικά πεδία όσο και σχέδια εργασίας- projects.

Συγκεκριμένα  το τμήμα Ε1 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών επεξεργάστηκε το θέμα

<< Αρχαίοι Πολιτισμοί: Ίνκας, Ινδιάνοι,Αρχαίοι Αιγύπτοι, Βίκιγκς και Αρχαία Κίνα>>.

    Οι διδακτικοί στόχοι του project επιτεύχθηκαν  απολύτως,  καλύπτοντας επαρκώς τους γνωστικούς, συναισθηματικούς  και ψυχοκινητικούς  τομείς του προγράμματος.

Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με  τον υλικό και πνευματικό πολιτισμό των παραπάνω λαών   και γνώρισαν τα  κοινωνικά, δημογραφικά, τελετουργικά και πολιτισμικά στοιχεία τους.

Επίσης μέσα από τη δραματοποίηση μύθων , θρύλων  και τελετουργικών εθίμων μυήθηκαν βιωματικά στον τρόπο καθημερινής  ζωής  και επικοινωνίας των ανθρώπων εκείνων των πολιτισμών .


ΟΙ ΒΙΚΙΓΚΣ

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ
Η ΣΦΙΓΓΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

ΟΙ ΑΡΧΑΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ
ΟΙ ΙΝΚΑΣ
ΟΙ ΙΝΚΑΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ




ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ



ΟΙ ΒΙΚΙΓΚΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ
ΟΙ ΙΝΔΙΑΝΟΙ






ΟΙ ΙΝΔΙΑΝΟΙ ΣΕ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ

Η ανάλυση, η σχεδίαση, η υλοποίηση και η παρουσίαση του συγκεκριμένου 
 project έγινε υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση των φοιτητών/τριών:
Μουδιώτη Θωμά,
 Μπακρατζά Φρειδερίκη,
 Πετρίτση Ιωάννα,
Τροπτιώνη Βασιλική και
 Φωκιανού Κυριακή.





Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΩΛ ΣΤΑ 1ο και 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΥΚΕΩΝ

   Μια ακόμη διάκριση για τα 1ο και 5ο Δημοτικά Σχολεία Συκεών. Το διασχολικό πρωτάθλημα του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, των ηλικιών 9-10 ετών, κατέκτησαν οι μαθητές μας Νίκος Νικ, Κωνσταντίνος Πεσ, Ανδριανός Λεων, Ρομέο Ιντρ.
                                            

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΑ 1o και 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΥΚΕΩΝ

Οι Σύλλογοι Γονέων των 1ου και 5ου Δημοτικών Σχολείων Συκεών, με μια αξιέπαινη πρωτοβουλία τους, διοργανώνουν Εκθεση Βιβλίου που θα διαρκέσει από τις 14 έως και τις 18 Μαϊου 2012.
Η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της προώθησης της Φιλαναγνωστικότητας των μαθητών των δυο Σχολείων.
Θα συνοδευτεί ακόμη από επισκέψεις συγγραφέων στα Σχολεία μας.

Ώρες Λειτουργίας της έκθεσης καθημερινά 8.00-16.15.

Να τονίσουμε κλείνοντας ότι, εκτός από τη δανειστική βιβλιοθήκη κάθε τάξης, οι Σύλλογοι Γονέων λειτουργούν καθημερινά, σε όλη τη διάρκεια του έτους δανειστική βιβλιοθήκη για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας στο χώρο των Γραφείων τους.
                                                           

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΥΛΙΚΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

    Στα πλαίσια διδακτικής ενότητας του γλωσσικού μαθήματος οι μαθητές/τριες του Ε1 τμήματος,
με τη βοήθεια προπτυχιακών φοιτητών του Παιδαγωγικού τμήματος του Α.Π.Θ., έφτιαξαν  χειροποίητες κατασκευές. Ακολουθώντας τις  τεχνικές οδηγίες, τις ενέργειες - βήματα και τον τρόπο εργασίας, που τους  υποδεικνύονταν από τους φοιτητές, κατασκεύασαν : πύραυλο, κάστρο, ρομπότ, πόλη και φάρο με υλικά όπως: καλαμάκια, συσκευασίες από γάλα, γιαούρτια, κουμπιά , καπάκια, φελιζόλ, σχοινιά, σπάγγο, κ.α.


Όρεξη, διάθεση και φαντασία

Δράση και δημιουργικότητα από τα  παιδιά

Ρομπότ- Κάστρο-Πύραυλος

Ρωμαϊκά- Βυζαντινά μνημεία της πόλης μας

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

    Η  εκπόνηση του πολιτιστικού προγράμματος με θέμα : Ρωμαϊκά - Βυζαντινά μνημεία της περιοχής  που υλοποιήθηκε από τους μαθητές /τριες 
της Ε1 τάξης του 1 ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών περιλαμβάνει  μια  σειρά από δράσεις και σχέδια εργασίας  που πραγματοποιήθηκαν  κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
   Συγκεκριμένα το παραπάνω θέμα διερευνήθηκε με τη βιωματική και διαθεματική  προσέγγιση και  έλαβαν χώρα:
► Επισκέψεις στα πεδία μελέτης : Λευκός Πύργος (30/11/2011)
►Συνεργασία   με τοπικούς  φορείς και επιστήμονες: Κος  Νίγδελης  Κων/νος στο   Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Συκεών  ( 22/11/2011)
►Ξεναγήσεις σε μουσεία :  Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης  (21/2/2012)
►Περιηγήσεις  στα μνημεία : Πολιτιστική διαδρομή του Ο.Α.Σ.Θ ( 30/11/2011)
► Επεξεργασία  και νοηματική ανάλυση του βιβλίου: Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου του Σάκη Σερέφα, με αφορμή την επίσκεψη του συγγραφέα στο σχολείο μας  ( 15/5/2012)  και διαδραστική προσέγγιση του παραπάνω λογοτεχνικού βιβλίου με τη βοήθεια θεατρολόγου στη Δημοτική βιβλιοθήκη : Αντ. Σαμαράκης (19/3/2012)
►Σύνταξη τεύχους από τους μαθητές/τριες  που περιέχει τα μνημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης με εικόνες και περιγραφή. 
    Το τεύχος παρουσιάζεται παρακάτω και αποτελεί έργο των μαθητών /τριών της Ε1 τάξης.