Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Η Γ τάξη περιδιαβαίνει στα μονοπάτια της Μουσικής


    Στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. επισκεφθήκαμε και διδάξαμε για τρεις εβδομάδες στη Γ΄ Τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών.
  Την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήσαμε με τα παιδιά ένα project για τη μουσική. Το αντικείμενο του project το αποφασίσαμε από κοινού με τα παιδιά, όπως επίσης και τα υποθέματα που μας απασχόλησαν την κάθε ημέρα ξεχωριστά.
Μετά από συζήτηση, καταλήξαμε στο τελικό προϊόν του project, που ήταν μια "Μουσική συναυλία" με θέμα το καλοκαίρι.
Συγκεκριμένα, αυτές τις μέρες γνωρίσαμε την ιστορία της μουσικής σε διάφορε χώρες, τα είδη της μουσικής και τις κατηγορίες των οργάνων. Ακόμη, έχοντας δει διάφορα μουσικά όργανα, τα παιδιά κατασκεύασαν τα δικά τους με καθημερινά υλικά, με σκοπό να συνοδεύσουν το δικό τους τραγούδι στη συναυλία.
Ακολούθησε η συγγραφή των στίχων του τραγουδιού της τάξης σε ρυθμό χιπ-χοπ, ύστερα από απόφαση των παιδιών. Ιδιαίτερη στιγμή για τα παιδιά ήταν η επίσκεψη στην τάξη δύο μουσικών, οι οποίοι παρουσίασαν τα μουσικά τους όργανα και δέχτηκαν με χαρά τι ερωτήσεις των παιδιών. Επιπλέον, η τάξη έφτιαξε τις δικές της αφίσες και προσκλήσεις, ώστε να ενημερώσει για τη συναυλία που θα ακολουθούσε και την έκθεση όσων δημιούργησαν τα παιδιά όλη την εβδομάδα.
Η συναυλία στέφθηκε από επιτυχία, το τραγούδι ηχογραφήθηκε και υπάρχει σε ψηφιακή μορφή στην τάξη.
  Τόσο εμείς οι φοιτήτριες όσο και τα παιδιά ευχαριστηθήκαμε τις ποικίλες δραστηριότητες, χωρίς να στερούμαστε ταυτόχρονα τη γνωστική διαδικασία.


Μιχαήλ  Δέσποινα
Νικητίδου Μαρία
Παπαδοπούλοτυ Γεωργία
Πασσίδου Βασιλική
Ταντανόζη Κατερίνα
Γ΄ Τάξη 1ου Δ.Σ.  Συκεών


































                  Yπεύθυνη Δασκάλα: κ. Ντέρτσου Αλεξάνδρα

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

H Δ τάξη των Σχολείων μας με τη Γεωργία Λάττα

    Την Παρασκευή 12-4-2013 οι μαθητές-τριες της Δ τάξης των 1ου και 5ου Δημοτικών Σχολείων Συκεών, με τους υπεύθυνους δασκάλους Δημητριάδη Αλέξανδρο, Νικολίνα Ιωάννη και Διονύση Πόπη, επισκέφτηκαν την Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών όπου συνάντησαν και ανέκριναν την εκπαιδευτικό-συγγραφέα Γεωργία Λάττα.
Είχε προηγηθεί, τις προηγούμενες ημέρες, η επεξεργασία στις τάξεις του βιβλίου της "Θέλω να με αγαπήσουν κι άλλοι" με κεντρικούς ήρωες τον Μπόι και την Τζόι, δυο παιδιά που αποφασίζουν να αναζητήσουν την τύχη τους σ΄έναν καινούριο τόπο.
Η Γεωργία Λάττα μίλησε για τους δυο κεντρικούς ήρωες, ξεδίπλωσε τα μηνύματα του βιβλίου της που έχουν να κάνουν με την αποδοχή της διαφορετικότητας του διπλανού μας και  απάντησε με υπομονή και αγάπη στα ερωτήματα των μαθητών-τριων μας οι οποίοι-ες επέστρεψαν στα σχολεία μας κατενθουσιασμένοι-ες.




Κυριακή 14 Απριλίου 2013

EΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Δ΄ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 1ου-5ου ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΚΕΩΝ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ


    Οι μαθητές-τριες της Δ΄ τάξης ( Δ1 & Δ 2 ) του σχολείου μας και οι μαθητές-τριες της Δ΄ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου επισκέφθηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013  - συνοδεία των δασκάλων τους κ.  Α. Δημητριάδη,  Ι. Νικολίνα,   και Δ. Πόπη - το αρχαιολογικό Μουσείο της Βεργίνας, όπου θαύμασαν από κοντά τα μοναδικά ευρήματα των Βασιλικών Τάφων του Τύμβου της Βεργίνας ( αρχαίες Αιγές ).
    Η ξεναγός κ. Κατερίνα, που μας συνόδευσε στη Βεργίνα από το ξεκίνημά μας από το σχολείο σε όλη τη διαδρομή, αλλά και στο Μουσείο έδωσε τον καλύτερό της εαυτό και παρουσίασε με απλό και κατανοητό τρόπο στους μαθητές των 3 τμημάτων τα πάντα γύρω από τους Μακεδόνες  Βασιλείς, τον τρόπο ζωής τους τις καθημερινές τους συνήθειες, αλλά και τα ταφικά τους έθιμα, χάρη στα οποία ανακαλύπτουμε τον τρόπο ζωής στην αρχαιότητα.
    Τα εκπληκτικής ομορφιάς και μοναδικής σπανιότητας ευρήματα - περίτρανες αποδείξεις της ελληνικότητας της Μακεδονίας - που ο καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος έφερε στο φως με την αρχαιολογική του σκαπάνη το 1977 εντυπωσίασαν τους μαθητές μας και τους προκάλεσαν το ενδιαφέρον και την επιθυμία να επισκεφτούν ξανά το υπέροχο αυτό Μουσείο κι άλλες φορές στο μέλλον. Δεν ήταν λίγοι και οι μαθητές  που εκδήλωσαν την επιθυμία να γίνουν κι αυτοί αρχαιολόγοι και να φέρουν στο φως εξίσου σημαντικές αρχαιότητες. Το ευχόμαστε ολόψυχα!



Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ 2013

        Μεγάλη επιτυχία αποτέλεσε η συμμετοχή των αγοριών της ΣΤ και της Ε τάξης του σχολείου μας στο τουρνουά χάντμπολ που διοργάνωσε ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών με Δημοτικά σχολεία της περιοχή μας. Η μεγάλη ομάδα των αγοριών που αποτελούνταν από παιδιά της ΣΤ τάξης κατέκτησε την 1η θέση στο παραπάνω τουρνουά. Την 1η θέση κατέλαβε και η ομάδα των "μικρών" που αποτελούνταν από μαθητές του 1ου και του 5ου Δημοτικού.
      Στο τουρνουά συμμετείχαν οι μαθητές της ΣΤ τάξης Παναγιώτης Μ., Παναγιώτης Σ., Γιώργος Λ., Φώτης Κ., Πέτρος Τ., Πολύβιος Π., Χρήστος Αθ., Άγγελος Β., Κώστας Αν.,Γιάννης Χ., και της Ε τάξης Νικόλαος Ν., Κωνσταντίνος Φ., Ιωάννης Φ., Σωκράτης Ζ., Κωνσταντίνος Π., Βασίλης Χ., Σταύρος Χ., Κωνσταντίνος Σ.
       Συγχαρητήρια στους μαθητές μας και πάντα τέτοιες επιτυχίες!







Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΟ ΜΙΞΕΡ


    Τη Δευτέρα  8 του Απρίλη η ταξη μας (Ε1)  επισκέφτηκε τη δημοτική βιβλιοθήκη του Δημου Συκεων  και παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  <<Βιβλία στο μίξερ>> που παρουσίασε η συγγραφέας Αγγελική Παπαδοπούλου. Ήταν ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι ,όπου όλα τα παιδιά μπήκαμε σ' ένα <<μίξερ>> κρατώντας βιβλία. Το μίξερ άρχισε να γυρίζει σε διάφορες ταχύτητες κι εμείς μαζί του κάτω από τους ήχους όπερας του Βέρντι. Τα βιβλία ανακατεύτηκαν κι, όταν στα-μάτησε το μίξερ, πήραμε τυχαία αποσπάσματα από τα βιβλία κι αφού χωριστήκαμε σε δυο ομάδες ανασυνθέσαμε τα αποσπάσματα σε μια καινούρια ιστορία. Το χαρήκαμε! Ήταν πράγματι τόσο διαφορετικό!








           υπεύθυνη Δασκάλα: κ. Πούλιου Καλλιόπη

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΤΟ Ε2










                                         
                                      
































                 Υπεύθυνη Δασκάλα: κ. Μπαρμπαγεωργοπούλου Δάφνη