Κυριακή 25 Μαΐου 2014

H Ε΄τάξη στα βυζαντινά τείχη της πόλης μας, το Επταπύργιο και τη Μονή Βλατάδων

    Οι μαθητές-τριες της πέμπτης (Ε) τάξης των 1ου και 5ου Δημοτικών Σχολείων Συκεών με τους δασκάλους-ες τους επισκέφθηκαν – στα πλαίσια του μαθήματος της Βυζαντινής Ιστορίας της Ε΄τάξης – το Επταπύργιο, το χιλιοτραγουδισμένο «Γεντί Κουλέ», τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης, που την προστάτεψαν για πολλούς αιώνες από τις επιθέσεις των βαρβάρων και την Πατριαρχική Μονή Βλατάδων του 14ου αιώνα.







        Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: κ. Νικολίνας Ιωάννης 
                                            κ. Κουρμένταλα Παναγιώτα 
                                            κ. Πεγκλίδου Νικολέττα
                                            κ. Τζήκα Πολυξένη

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

TA ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΥΓΑ από το Ε2

Το βάψιμο των αυγών.
Μια παράδοση αιώνων σε όλο σχεδόν τον κόσμο είναι το βάψιμο των αυγών. Την Μεγάλη Πέμπτη είναι το κατ εξοχήν έθιμο που κυριαρχεί. Το επικρατέστερο χρώμα είναι το κόκκινο, γιατί είναι το χρώμα της χαράς, της Ανάστασης, της ελπίδας, της Αναγέννησης αλλά και της αποτροπής. Σχέδια, τρόποι βαψίματος και μύθοι για την επικράτηση αυτής της παράδοσης υπάρχουν αρκετά.
Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, το Πάσχα βάφουμε κόκκινα αβγά επειδή συμβολίζουν το αίμα του Χριστού που έδωσε για τη σωτηρία του κόσμου.
Σε ότι αφορά το κόκκινο χρώμα λένε πάλι πως όταν ο Χριστός ήταν πάνω στο Σταυρό και τρυπήθηκε στο πλευρό από τον στρατιώτη που ήθελε να επιβεβαιώσει τον θάνατό του, έπεσαν σταγόνες αίματος στην γη κι όλα τα λουλούδια που ήταν κάτω έγιναν κόκκινα κι έτσι πήραν το χρώμα τους οι παπαρούνες!
Ή πως η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να του φέρονται καλά! Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα.
Λένε ακόμα πως το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός , όπως το περίβλημα του αυγού , αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε!
Το αυγό, πανάρχαιο σύμβολο της γένεσης του κόσμου, της γέννησης της ζωής, το συναντάμε σε πολλές λατρείες, τόσο πρωτόγονες, όσο και περισσότερο εξελιγμένες.
Είναι στη λαϊκή και μυθολογική φαντασία το σύμβολο της ζωής Έχει μέσα του δύναμη ζωική και πίστευαν πως μπορούσε να την μεταδώσει στους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά.
Μερικοί υποθέτουν ότι τα κόκκινα αυγά του Πάσχα, διαδόθηκαν στην Ευρώπη, την Ασία και την Κίνα από ένα έθιμο των Καλανδών κι άλλοι θεωρούν αρχική κοιτίδα τους την Αίγυπτο.
Το βάψιμο των αυγών γινόταν τη Μεγάλη Πέμπτη γι αυτό και τη λέγαν Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη.
Παλιότερα το συνήθιζαν κι αποβραδίς, πάντοτε τα μεσάνυχτα, με το ξεκίνημα της νέας μέρας. Καινούρια πρέπει να ήταν η κατσαρόλα που θα έβαφαν τα αυγά και ο αριθμός τους ορισμένος και τη μπογιά τη φύλαγαν σαράντα μέρες και δεν την έχυναν, ακόμα και τότε, έξω από το σπίτι. Τα χρώματα για τα αυγά τα έφτιαχναν από διάφορα φυτά:
Από φλούδες κρεμμυδιών γινόταν το μελί, από άχυρο ή από φύλλα αμυγδαλιάς το κίτρινο, το ανοικτό κόκκινο από παπαρούνες, από μαϊντανό πράσινο, από ζαφορά το κίτρινο και από βιολέτες το μοβ.
Επίσης για το βάψιμο των αυγών χρησιμοποιούσαν το βάρτζι, ένα είδος κόκκινου ξύλου. Το κόκκινο όμως χρώμα ήταν και είναι πάντα το πιο αγαπημένο χρώμα για τα Πασχαλινά αυγά.
Τα παλιότερα χρόνια διάλεγαν φύλλα από φυτά και λουλούδια και έβαζαν από ένα πάνω σε κάθε αυγό. Στη συνέχεια, τύλιγαν τριγύρω μια παλιά κάλτσα, την οποία στερέωναν με μια κλωστή και έβαφαν τα Πασχαλινά αυγά.
Το πρώτο αυγό που έβαφαν ήταν της Παναγίας και το έβαζαν στο εικονοστάσι. Με αυτό σταύρωναν τα παιδιά από το κακό το μάτι.
Στην Ελλάδα, τα αυγά αυτά βάφονται κατά κύριο λόγο κόκκινα (αν και δεν είναι ασυνήθιστη ποικιλία χρωμάτων ή και σχεδίων), ενώ σε άλλες χώρες τα αυγά βάφονται σε περισσότερα χρώματα, αρκετές φορές με περίτεχνα σχήματα.
Τα αυγά βάφονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη και αρχίζουν να καταναλώνονται την Κυριακή του ΠάσχαΜέρος του εθίμου των πασχαλινών αυγών είναι και το τσούγκρισμα. Πριν από την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αυγό και το τσουγκρίζει με αυτό άλλου. Όποιος έχει το αβγό που δεν έσπασε, το τσουγκρίζει στη συνέχεια με το αυγό τρίτου και ούτω καθεξής μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έχει το πιο ισχυρό αυγό.
Το βάψιμο των πασχαλινών αυγών μετά τη Μεγάλη Πέμπτη επαναλαμβάνεται - σύμφωνα με την παράδοση – κι άλλες τρεις Πέμπτες. Έτσι οι μαθητές του Ε2 έβαψαν με το δάσκαλό τους αυγά χρησιμοποιώντας για μπογιές χρώματα ζαχαροπλαστικής !!!

Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό!






                         Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: κ. Νικολίνας Ιωάννης

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Οι "Μικροί Γεωργοί" της Α΄ τάξης

Οι μαθητές των τάξεων Α1 και Α2 με τους δασκάλους μας κ. Γεώργιο Μάρκου και κ. Βάια Κρικέλη αντίστοιχα, παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μικροί Γεωργοί". Γίναμε κι εμείς μικροί γεωργοί, αφού φυτέψαμε τα δικά μας φυτά σε παρτέρια και μάθαμε πώς πρέπει να τα φροντίσουμε για να μεγαλώσουν. 
Ήταν πολύ όμορφα!!