Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ-ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΣΤΡΟ (Ε ΤΑΞΕΙΣ)

Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας και ειδικότερα στα θέματα της Τοπικής Ιστορίας  ασχοληθήκαμε- με τη μέθοδο project- με το βυζαντινό κάστρο.

Σκοποί: 
1) Να γνωρίσουμε την ανάγκη ύπαρξης κάστρων και τειχών στην πορεία της ΡωμαΪκής και Βυζαντινής Ιστορίας.
2) Να ανακαλύψουμε πως κάθε μεταβολή στις συνθήκες  ζωής δημιουργεί διαφορετικές ανάγκες με διαφοροποίηση στην ικανοποίησή τους.
3) Να ερευνήσουμε τα αίτια που οδήγησαν στην ύπαρξη της καστροπολιτείας  τον 6ο και 7ο αι. κυρίως.

 Στόχοι:
1) Να εντοπίσουμε μέσα από τις θεματικές ενότητες τις περιόδους που οι ρωμαΪκές και βυζαντινές πόλεις τειχίζονται.
2) Να βρουμε σε ποιες ιστορικές περιόδους τειχίζονται μόνο οι ακροπόλεις και σε ποιες περιτειχίζεται ολόκληρη η πόλη και γιατί.
3) Να κάνουμε υποθέσεις εργασίας και να συζητήσουμε τις αιτίες που οδήγησαν στην καστροπολιτεία.
4) Να μελετήσουμε τα μέρη του κάστρου,τον τρόπο κτισίματος,τις ιδιαιτερότητες  και τον τόπο όπου χτίζονταν.                                                                               
5) Να εργαστούμε με παρατήρηση και φύλλα εργασίας τόσο σε ομάδες στην τάξη όσο και στο Βυζαντινό Μουσείο.















Σχεδιασμός-εκτέλεση του προγράμματος: Πούλιου Καλλιόπη
Περιήγηση-ξενάγηση στο Βυζ.Μουσείο: Καραγιαννάκης Γιάννης

Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΥΚΕΩΝ από τη Β

      Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου που έχει καθιερωθεί η 2α Απριλίου κάθε χρόνο(ημέρα γέννησης του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν), τα τμήματα Β1 και Β2 του σχολείου μας επισκεφτήκαμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών. Εκεί συναντήσαμε την Έλσα Σταθάκη που έπαιξε ακορντεόν και τη Σεβαστή Τσακίρογλου που έπαιξε βιόλα και μας αφηγήθηκε το παραμύθι  Ο ΙΠΠΟΠΟΤΗΣ ΚΑΙ Η ΝΕΡΑΙΓΕΛΑΔΑ του Νίκου Παναγιωτόπουλου.
      Λίγα λόγια για την υπόθεση του παραμυθιού:
 Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσε ένας ιπποπότης. Πάει να πει, ένας ιπποπόταμος σαν όλους τους άλλους, μονάχα που ετούτος φορούσε. . . πανοπλία! Επειδή η ζωή του ιπποπότη μόνο εύκολη δεν ήταν, αποφάσισε να φύγει στα όρη και τα βουνά, ακολουθώντας τη ζωή του ιππότη. Κάπου εκεί -ποιος ξέρει;- ίσως έβρισκε και τη νεράιδα του που, όπως όλες οι νεράιδες, είναι ικανές για όλα. . . Ένα παιχνίδι που ταιριάζει στα αταίριαστα. Μια ιστορία που τα «βάζει» με έννοιες όπως η ταυτότητα και η διαφορετικότητα. Μια ιστορία που δε φοβάται τις διασταυρώσεις και τις επιμειξίες. . . Μια περιπέτεια τρυφερή και -το δίχως άλλο- διασκεδαστική. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)
      Η αφήγηση συνοδευόταν από μουσική που έπαιξαν ζωντανά οι δύο κυρίες που μας ήρθαν από το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης. Τις ευχαριστούμε θερμά καθώς και τους υπαλλήλους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Συκεών που μας φιλοξένησαν!    






ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣE ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ από την Ε τάξη

    Στο μάθημα των Θρησκευτικών ασχοληθήκαμε για αρκετά μεγάλο διάστημα με τις εικόνες και γενικά με την εκκλησιαστική τέχνη.
  Αποφασίσαμε-στη συνέχεια-να επισκεφτούμε το Εργαστήρι Αγιογραφίας που υπάρχει στην περιοχή μας και να γνωρίσουμε από κοντά τον Αγιογράφο, τον κ. Δημήτρη αλλά και το εργαστήρι του.
  Την Τρίτη, στις 31 του Μάρτη, πραγματοποιήσαμε την επίσκεψή μας. Στην είσοδο του εργαστηρίου μας υποδέχτηκε ευγενικός και χαμογελαστός ο κ. Δημήτρης και αμέσως άρχισε η ξενάγησή μας. Ότι είδαμε, ακούσαμε και πληροφορηθήκαμε έγιναν εύκολα κατανοητά, γιατί <<πέρασαν>> μέσα από το γνωστικό κομμάτι της Βυζαντινής Ιστορίας, που διδαχτήκαμε φέτος και μέσα από το αντίστοιχο των Θρησκευτικών. Επίσης βοήθησε πολύ η γνώση μας από το μάθημα των Εικαστικών. 
  Η ξενάγησή μας τελείωσε, αλλά δεν τελείωσαν και οι δράσεις μας.

    Μετά τις διακοπές του Πάσχα θα ξανασυναντηθούμε με τον κ. Δημήτρη στο εργαστήρι κι εκεί θα βάλουμε τις δικές μας πινελιές σε μια εικόνα ,που ο ίδιος θα αρχίσει να ετοιμάζει για μας.




                                          υπεύθυνη εκπαιδευτικός κ. Πούλιου Καλλιόπη

STOP ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ από το ΣΤ2

    Οι μαθητές-τριες του ΣΤ2 προσπαθώντας να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ έκαναν χειροτεχνικές κατασκευές με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κ. Μποαρμπαγεωργοπούλου Δάφνης.









                                υπεύθυνη εκπαιδευτικός κ. Μπαρμπαγεωργοπούλου Δάφνη

Eνημέρωση για την υγιεινή διατροφή

    Στις 27 Μαρτίου 2015 επισκέφτηκαν το σχολείο μας τα στελέχη του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) κ.κ Τσίτσου Αφροδίτη, Γαβριηλίδου Μαρία και ενημέρωσαν τους μαθητές-τριες των 1ου και 5ου Δημοτικών Σχολείων Συκεών για την αξία της υγιεινής διατροφής.