Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Το δέντρο που πληγώναμε

    Με αφορμή τη θεματική ενότητα στο μάθημα της Γλώσσας "Η ζωή έξω από την πόλη", το ΣΤ2 παρακολούθησε την ταινία του Δήμου Αβδελιώδη "Το δέντρο που πληγώναμε", παραγωγής 1986.
    Κατά τη διάρκεια της προβολής θέσαμε ως διδακτικό στόχο την παρουσίαση του τρόπου ζωής των παιδιών στην ελληνική επαρχία πριν από 50 χρόνια έτσι όπως παρουσιάζεται στην ταινία με ρεαλιστικό τρόπο. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας είναι 2 αγόρια που τελειώνουν τη Δ' Δημοτικού τον Ιούνιο του 1960 σε ένα χωριό της Χίου. Βλέποντας την ταινία, αναδύεται ένας ολάκερα διαφορετικός κόσμος από τη σημερινή εποχή. Παρατηρούμε ήθη και έθιμα, γεωργικές ασχολίες των κατοίκων (τα μαστιχόδεντρα της Χίου), τα παιχνίδια των παιδιών έξω στη φύση ("μακριά γαϊδούρα", "δεν περνάς κυρά Μαρία"), οικολογικές ανησυχίες των παιδιών (προστασία αδέσποτων ζώων) αλλά και τις... αταξίες των μικρών ηρώων.
   Αφού είδαμε την ταινία στην τάξη τα παιδιά συμπλήρωσαν το ατομικό τους βιβλιαράκι με ερωτήσεις που αναφέρονται στην ταινία. Ζωγράφισαν επίσης θέματα εμπνευσμένα από την ταινία.














Δεν υπάρχουν σχόλια: