Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΣΤ1

     Την Πέμπτη 23 Μαρτίου προβλήθηκε στην τάξη μας  η γνωστή ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν «Τα φώτα της πόλης», μια ταινία που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1931. Είναι μια ασπρόμαυρη ταινία του βωβού κινηματογράφου και θεωρείται το αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν.
       Η ταινία προτείνεται κι από το σχολικό βιβλίο της Νεοελληνικής Γλώσσας  στα πλαίσια της θεματικής ενότητας «Ατυχήματα». Ιδιαίτερη αναφορά μπορεί να γίνει για τον Τσάρλι Τσάπλιν και τον ήρωα των ταινιών του Σαρλό και στη θεματική ενότητα «Κινηματογράφος-Θέατρο» στο ίδιο σχολικό βιβλίο. Λίγα λόγια για την υπόθεση της ταινίας.
      Ο άνεργος Σαρλό ερωτεύεται μια τυφλή πωλήτρια λουλουδιών, η οποία πιστεύει ότι είναι πλούσιος. Ταυτόχρονα κάνει παρέα μ' έναν αλκοολικό δισεκατομμυριούχο, που τον έχει στις περιποιήσεις όσο είναι μεθυσμένος, αλλά τον πετά κακήν-κακώς από το σπίτι του κάθε φορά που ξεμεθά. Η πιο ολοκληρωμένη σκηνοθετικά ταινία του Τσάπλιν συνδυάζει αρμονικά τη σάτιρα με το μελόδραμα. Έχει ένα από τα ωραιότερα φινάλε στην ιστορία της έβδομης τέχνης.

Στόχοι που τέθηκαν

  • ·        Η γνωριμία των παιδιών με το έργο ενός σπουδαίου καλλιτέχνη, του Τσάρλι Τσάπλιν.
  • ·        Η πρόσληψη από τα παιδιά θεμάτων που θίγονται στην ταινία: φιλία, κοινωνική αδικία, αλληλεγγύη, διαφορετικότητα, αγάπη.
  • ·        Να προσπαθήσουν τα παιδιά να μπουν στη θέση του άλλου, να εκφράσουν τα ίδια συναισθήματα που προκύπτουν από τις πράξεις του ήρωα της ταινίας, του Σαρλό αλλά και των άλλων ηρώων. Να αποκτήσουν τα παιδιά «ενσυναίσθηση».
  • ·        Γραπτές και εικαστικές εργασίες (δημιουργία αφίσας)των παιδιών.


Σύνδεση με το αναλυτικό πρόγραμμα
Γλώσσα, Εικαστικά

Μεθοδολογία
Ερωταποκρίσεις, ομαδοσυνεργατική μέθοδος

Δραστηριότητες

Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε διαλογική συζήτηση και δόθηκαν φύλλα εργασίας στα παιδιά. Στο τέλος φτιάχτηκε το βιβλιαράκι της ταινίας από τις ομάδες των παιδιών. Τα συμπληρωμένα φύλλα εργασίας τα βλέπετε παρακάτω:























Δεν υπάρχουν σχόλια: