Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ- Η ΕΡΙΚΑ ΣΤΟ Γ2

    Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως "Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος". Το Ολοκαύτωμα εκατομμυρίων Εβραίων αλλά και άλλων μειονοτήτων από το ναζιστικό καθεστώς, αποτέλεσε το πιο φρικιαστικό έγκλημα του 20ου αιώνα. Έχουμε χρέος, εμείς οι εκπαιδευτικοί με τα παιδιά, να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη των εκατομμυρίων αθώων θυμάτων που έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. 
    Το καταπληκτικό βιβλίο "ΈΡΙΚΑ" της Ruth Vander Zee με την εξίσου υπέροχη εικονογράφιση του Roberto Innocenti και τη μετάφραση της Μαρίζα Ντεκάστρο διαβάστηκε μέσα στην τάξη. Τα παιδιά ήδη γνώριζαν στοιχεία για το ολοκαύτωμα των Εβραίων σε θεατρικό σκετς που παρουσίασαν για τον Β' παγκόσμιο πόλεμο στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. 
     Η 'Ερικα επέζησε από μία επώδυνη και τραγική πράξη της μητέρας της. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της οικογένειας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η μητέρα της αφού τύλιξε σφιχτά το μωρό με μια κουβερτούλα την πέταξε από το τρένο. Το μωρό βρέθηκε στο γρασίδι και υιοθετήθηκε από μια άλλη οικογένεια. Το παιδί ονομάστηκε Έρικα και αργότερα απέκτησε τη δικιά της οικογένεια. Ύστερα από αρκετά χρόνια διηγείται την ιστορία της στη συγγραφέα του βιβλίου.Η Έρικα γλίτωσε γιατί η μητέρα της την πέταξε πίσω στη ζωή.
      Τα παιδιά έγραψαν κείμενα(ένα από αυτά είναι ποίημα) και ζωγράφισαν με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου μέσα στην τάξη.








   

Δεν υπάρχουν σχόλια: