Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΚΕΩΝ

                              ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

       Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Με αφορμή τη σημαντική αυτή μέρα, πραγματοποιήσαμε δράσεις στο χώρο του σχολείου αλλά και στο δασύλλιο που υπάρχει δίπλα στο σχολείο. Τις δράσεις παρακολούθησαν και συμμετείχαν όλες οι τάξεις του σχολείου μας.
       Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή διαφανειών που δείχνουν την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ο πλανήτης με την μόλυνση εδαφών, νερού, τη ρύπανση στις πόλεις, τον τεράστιο όγκο των απορριμάτων που παράγει ο άνθρωπος και οδηγούν μαθηματικά στην καταστροφή του πλανήτη. Σε μια άλλη σειρά διαφανειών, προβλήθηκαν οι λύσεις που πρέπει να δώσουν οι άνθρωποι. Ο δάσκαλος του Β2, Κωστής Δελάκης, σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης έκανε επεξηγηματικά σχόλια πάνω σ'αυτά τα ζητήματα και απαντούσε στις ερωτήσεις και απορίες των παιδιών. 




      Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Πέμπτης τάξης τραγούδησαν το τραγούδι "Καταιγίδα στην Αθήνα" που αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή που επηρεάζεται από τις βλαπτικές ενέργειες του ανθρώπου.



Aκολούθησε το θεατρικό "Η επίθεση της γιγαντιαίας σακούλας" από παιδιά του ΣΤ1. Το μήνυμα του μικρού αυτού θεατρικού έχει σχέση με την υπερβολική κατανάλωση πλαστικού στον πλανήτη μας, πράγμα που ήδη έχει τρομερές συνέπειες με την μόλυνση των νερών και του εδάφους καθώς και τον θάνατο μικρών και μεγάλων ψαριών και άλλων θαλάσσιων ζώων που τρώνε αυτά τα πλαστικά, αφού δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ότι αυτά δεν αποτελούν την τροφή τους.



Κατόπιν, τα παιδιά του σχολείου χωρίστηκαν σε ομάδες στο χώρο του γυμναστηρίου. Μαθητές και μαθήτριες του ΣΤ2 δημιούργησαν σταυρόλεξα, ακροστιχίδες και άλλες σπαζοκεφαλιές που έχουν σχέση με το περιβάλλον και τα έδειχναν στα υπόλοιπα παιδιά προσκαλώντας να παίξουν κι αυτά.


Τα παιδιά του ΣΤ1 δημιούργησαν εργαστήρι κατασκευής υφασμάτινης τσάντας για το σούπερ μάρκετ ή για σακίδιο εκδρομής. Παιδιά από άλλες τάξεις είχαν φέρει κάποιο παλιό μπλουζάκι που δεν χρειάζονταν και κατασκεύασαν μια πάνινη τσάντα. Ένα παλιό υλικό που δεν το πετάμε αλλά το ξαναχρησιμοποιούμε!



Η επόμενη δράση έγινε στο δασύλλιο που βρίσκεται δίπλα στο σχολείο μας. Τα παιδιά του σχολείου μας φόρεσαν γάντια και καθάρισαν το δάσος!





Δεν υπάρχουν σχόλια: