Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ Γ' ΤΑΞΗ

      Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού(bullying). Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις παγκόσμια, ιδιαίτερα στις ηλικίες 11-17 ετών. 

      Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization) χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

      Αυτό που διαχωρίζει τον σχολικό εκφοβισμό από το απλό πείραγμα, είναι η ένταση, η διάρκεια και η επανάληψη μιας κατάστασης και κυρίως η ανισορροπία δύναμης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Το παιδί «θύτης», δηλαδή το παιδί που εκφοβίζει, υπερέχει σωματικά από το παιδί που εκφοβίζεται δηλαδή το παιδί «θύμα». Αντιθέτως, όταν για παράδειγμα δυο παιδιά της ιδίας ισχύος έχουν «πιαστεί στα χέρια», αυτό το περιστατικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως σχολικός εκφοβισμός. Επίσης, ο μαθητής που εκφοβίζεται μπορεί να είναι συχνά μικρότερης ηλικίας και δεν έχει προκαλέσει τον μαθητή-θύτη.

 

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Τα παιδιά που εκφοβίζονται:
* Είναι πιο πιθανόν να παρουσιάσουν σωματικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν, ημικρανίες, δερματικά προβλήματα ( π,χ. έκζεμα, ψωρίαση) έλκος, τρέμουλο, κρίσεις πανικού κ.α.
* Έρευνα έδειξε ότι τα θύματα – δημοτικoύ – είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχωτικά συμπτώματα στην εφηβεία.
* Μείωση σχολικής απόδοσης και παρουσίας στο σχολείο.
* Αυξημένο αίσθημα θλίψης και μοναξιάς.
* Αλλαγές στον ύπνο και στις διατροφικές συνήθειες.
* Απώλειας ενδιαφέροντος για δραστηριότητες.

Αυτή τη χρονιά και με τους περιορισμούς που θέτει η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση αφιερώσαμε 3 διδακτικές ώρες με δραστηριότητες κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Εισαγωγικό βίντεο 

https://www.youtube.com/watch?v=5aZkk2iUY2k

Σ΄αυτό το βίντεο τα παιδιά αναγνωρίζουν τη σημασία που έχουν οι παρατηρητές στις περισσότερες περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού. Η αντίδραση των παρατηρητών μπορεί να είναι υποστηρικτική προς το θύμα(όπως γίνεται στην περίπτωση αυτού του βίντεο) ή ουδέτερη και αδιάφορη, στοιχείο που όμως βοηθάει το θύτη να δρα ανενόχλητα. Στη χειρότερη περίπτωση κάποια παιδιά-παρατηρητές παίρνουν το μέρος του θύτη.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1

Συζητήσαμε με τα παιδιά περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού. Σημαντικό στοιχείο είναι η ανισότητα της δύναμης με αποτέλεσμα το θύμα να μειονεκτεί. Έγινε η διάκριση μεταξύ σωματικής και λεκτικής/ψυχολογικής βίας.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2

Ανάγνωση του βιβλίου "ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΔΕ ΧΤΥΠΑΝΕ...ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΓΑΠΑΝΕ".

Το βιβλίο υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://issuu.com/mizdome1/docs/____________________________________da91bd90271829 

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3

ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΟΥΝ-ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΝΩΝΟΥΝ

Ζητήσαμε από τα παιδιά να σκεφτούν φράσεις που χρησιμοποιούν οι θύτες απέναντι στα θύματα αλλά και φράσεις που ενώνουν και συντελούν στη συμφιλίωση. Με το εργαλείο annotate τα παιδιά έγραψαν τα παρακάτω:




ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4

Τα παιδιά έγραψαν με το εργαλείο annotate συνθήματα κατά της βίας και έφτιαξαν αφίσες κατά του σχολικού εκφοβισμού.










Δεν υπάρχουν σχόλια: