Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΑΚΙΑ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ-Μια ταινία για τη διαφορετικότητα

    Τα παιδιά του ΣΤ1 παρακολούθησαν την ταινία "Τα δελφινάκια του Αμβρακικού". Η ταινία θίγει το ζήτημα της διαφορετικότητας και τις επιπτώσεις στη ζωή ενός παιδιού που οι άλλοι το βλέπουν σαν "διαφορετικό". 
    Υπόθεση του έργου: Σε κάποιο παραθαλάσσιο χωριουδάκι, στον κόλπο του Αμβρακικού, δύο παιδιά, ο Πέτρος (οκτώ χρόνων) και η Ανθούλα (επτά) περνάνε τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Με τον αυθορμητισμό και την αθωότητα της τρυφερής ηλικίας τους, ανακαλύπτουν σιγά σιγά το θαύμα του κόσμου που τα περιβάλλει. Ώσπου, στο πρόσωπο ενός άλλου παιδιού, απόβλητου από την κοινωνία (και τη ζωή) επειδή έχει φυματίωση, γνωρίζουν τη σκληρότητα των "μεγάλων" που δεν συγχωρούν εύκολα τη διαφορά ή την εξαίρεση, και αποφασίζουν να αντισταθούν.
    Μετά το τέλος της ταινίας έγινε συζήτηση στις ομάδες παιδιών και εργάστηκαν με δημιουργικό τρόπο απαντώντας στα ερωτήματα που βάζει η ταινία. Στο τέλος καταλήξαμε σε ένα βιβλιαράκι με δράσεις φιλαναγνωσίας. Εδώ τα παιδιά έβαλαν ένα δικό τους τέλος στην ταινία, έγραψαν σε πρώτο πρόσωπο μια μικρή αυτοβιογραφία ενός ήρωα της ταινίας(του Πάνου που έχει φυματίωση). Μ' αυτό τον τρόπο τα παιδιά προσπάθησαν να αποκτήσουν "ενσυναίσθηση", να κατανοήσουν τα συναισθήματά του άλλου, να μπουν στη θέση του. Δημιουργήθηκε και μια αφίσα για τη διαφορετικότητα.


ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΑΚΙΑ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ


Είδος Ταινίας: Κοινωνική, Δραματική
Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Ζορμπάς, Σταύρος Ντογιάκος, Σπύρος Πανταζής, Νικήτας Χρόνης, Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου, Κωνσταντίνα Αλευρά, Αλέξανδρος Ρήγας
Έτος Παραγωγής: 1993
Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος
Σενάριο: Ντίνος Δημόπουλος
Διάρκεια:98'















Δεν υπάρχουν σχόλια: