Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ Β2

     Δύο μικρές ιστορίες για το σεβασμό της διαφορετικότητας βρίσκονται στο βιβλίο της Κατερίνα Γεωργίου "Κανείς δεν είναι τέλειος" και διαβάστηκαν από τα παιδιά του Β2.

     Οι στόχοι που τέθηκαν κατά την επιλογή του συγκεκριμένου βιβλίου ήταν οι εξής:
  • ο σεβασμός της διαφορετικότητας και μείωση του εγωκεντρισμού στα παιδιά.
  • η αξία της φιλίας
  • να δημιουργηθεί μια στενή σχέση του παιδιού με το λογοτεχνικό βιβλίο και συνακόλουθα η απόκτηση αναγνωστικών δεξιοτήτων.
Για το δεύτερο διήγημα της συλλογής"Η τέλεια πεταλούδα", τα παιδιά εργάστηκαν με διαθεματικό τρόπο και αυτό αποτυπώνεται στα φύλλα εργασίας στα οποία οι δραστηριότητες εκτείνονται στη Γλώσσα, στα Μαθηματικά και στα Εικαστικά. Αυτά τα φύλλα εργασίας απαρτίζουν και το βιβλιαράκι που παράχθηκε.

Λίγα λόγια την υπόθεση των δύο ιστοριών:
«Ο δράκος πρέπει να πετάει φωτιές και να ζει σε σπηλιές βαθιές και σκοτεινές!»: Αυτό είναι αξίωμα στην κοινωνία των δράκων. Πώς αντιμετωπίζουν οι δράκοι ένα ασημένιο δρακάκι που πετάει νερό και ζει με ένα ροζ σύννεφο; Πώς αντιμετωπίζουν το διαφορετικό;

«Τέλεια! τέλεια! όλα είναι τέλεια! όπως πάντα στην εντέλεια! και χωρίς καμιάν ατέλεια! Τι θωριά! Τι τσαχπινιά! Τι χωρίς ψεγάδια ομορφιά!» τραγουδά κάθε πρωί η Βανέσα η πεταλούδα. Τι θα συμβεί όταν η ωραία Βανέσα προσπαθήσει να μιμηθεί το μοντέλο της ιδανικής ομορφιάς του κόσμου των πεταλούδων; Τι θυσίες θα πρέπει να κάνει; 


Σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα αυτό το βιβλίο!













Δεν υπάρχουν σχόλια: