Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤ1

       Μιλώντας για την ενδοσχολική βία ή αλλιώς το bullying όπως έχει επικρατήσει διεθνώς, σκεφτήκαμε να ασχοληθούμε με μία από τις μορφές που εμφανίζεται, τη λεκτική βία. Πολύ συχνά, τείνουμε να δίνουμε μικρότερη σημασία στη δύναμη των λέξεων και των υποτιμητικών φράσεων. Η σωματική βία είναι πιο εμφανής, κάνει εύκολα αισθητή την παρουσία της, η λεκτική βία όμως είναι συχνά αθέατη, ένα παιδί μπορεί να απειλείται, να εκβιάζεται, να ακούει προσβλητικά σχόλια, χωρίς να βρίσκει συμπαράσταση. Η λεκτική βία είναι πολύ πιο πιθανό να μην έχει παρατηρητές που να συμπαρασταθούν στο θύμα.
       Οργανώσαμε τα παιδιά σε 4 ομάδες και τους μοιράσαμε ένα φύλλο Α4. Από τα παιδιά ζητήθηκε να γράψουν λέξεις ή φράσεις που είναι προσβλητικές και στεναχωρούν τους άλλους. Αυτές οι λέξεις και φράσεις ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες με βάση το βαθμό που προσβάλλουν τον άλλο, ξεκινώντας από τα απλά πειράγματα και καταλήγοντας στις εξαιρετικά οδυνηρές φράσεις για τον άλλο. Ο πίνακας με την ταξινόμηση αυτή έγινε στο πίσω μέρος του φύλλου εργασίας.
        Στο τέλος, οι ομάδες έφτιαξαν αφίσες κατά της ενδοσχολικής βίας, οι οποίες τοποθετήθηκαν σε εμφανή σημεία του σχολείου μας.






















Δεν υπάρχουν σχόλια: