Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤ1

Ένας γενικός στόχος της 2ης θεματικής ενότητας των Μαθηματικών της ΣΤ' τάξης, είναι, οπωσδήποτε, η επίλυση προβλημάτων χρησιμοποιώντας εξισώσεις.


 ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ
  • Να λύνει ο μαθητής μια εξίσωση χρησιμοποιώντας την αφαίρεση ως αντίστροφη πράξη της πρόσθεσης
  • Να λύνει μια εξίσωση όταν ο άγνωστος έχει τη θέση μειωτέου ή αφαιρετέου.
  • Να λύνει εξισώσεις όταν ο άγνωστος είναι παράγοντας του γινομένου.
  • Να λύνει μια εξίσωση όταν ο άγνωστος είναι διαιρετέος ή διαιρέτης.



Πιστεύουμε πως με τη διδακτική πρόταση που υπάρχει παρακάτω, οι παραπάνω στόχοι επιτυγχάνονται πιο εύκολα. Η πρόταση χωρίζεται σε:
  • παιχνίδια με κάρτες
  • διαδικτυακά παιχνίδια 
                                   ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ

                                 1. ΤΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΤΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ

Το παιχνίδι αυτό το βρήκαμε σ' αυτόν τον σύνδεσμο:


Είναι το γνωστό παιχνίδι"ΝΤΟΜΙΝΟ", μόνο που εδώ θα το παίξουμε με κάρτες και όχι με τουβλάκια. Στον παραπάνω σύνδεσμο βρήκαμε 24 κάρτες ντόμινο με αυτήν την μορφή:
Εκτυπώνουμε τις 24 κάρτες σε λιγάκι πιο χοντρό χαρτί Α4. Όπως βλέπουμε η κάθε κάρτα χωρίζεται στη μέση, αριστερά υπάρχει ένας αριθμός και δεξιά μια εξίσωση. Εμείς το παίξαμε με τον παρακάτω τρόπο:
  • Η κάθε ομάδα αποτελούνταν από 2 παιδιά. Έτσι είχαμε 2 εναντίων 2. Η κάθε ομάδα παίρνει 12 κάρτες, συνολικά υπάρχουν 24.
  • Οι ομάδες ρίχνουν το ζάρι για να δούμε ποια θα παίξει πρώτη, προφανώς αυτή που έτυχε μεγαλύτερο αριθμό.
  • Η ομάδα που ξεκινάει αφήνει μια κάρτα στο κέντρο του θρανίου. Η άλλη ομάδα πρέπει να βρει μια κάρτα για να βάλει δίπλα στη μια ή στην άλλη άκρη της κάρτας που τοποθετήθηκε στην αρχή. Στη φωτογραφία που βλέπετε παρακάτω η κάρτα που τοποθετήθηκε στη αρχή ήταν αυτή που είχε το 6 και την εξίσωση 2t=10. Η ομάδα που έπαιξε κατόπιν έπρεπε ή να βάλει μια κάρτα με εξίσωση που η λύση να είναι το 6 ή να βάλει μια κάρτα που να έχει το 5 γιατί αυτός ο αριθμός είναι η λύση στην εξίσωση 2t=10. 

  • Η 2η ομάδα λοιπόν έπαιξε την κάρτα που βλέπετε αριστερά, αυτήν που έχει την εξίσωση m-2=4, γιατί το 6 αποτελεί τη λύση της εξίσωσης.
  • Σειρά έχει η 1η ομάδα που έβαλε την αρχική κάρτα, αυτή έπαιξε την κάρτα δεξιά  με το 5 να μπαίνει δίπλα στην εξίσωση 2t=10, γιατί αποτελεί τη λύση της. Στη συνέχεια, η 2η ομάδα πρέπει να παίξει μια κάρτα που να έχει τον αριθμό που να αποτελεί τη λύση της εξίσωσης x+3=5. Μπορεί όμως να συνεχίσει κι από την άλλη μεριά, να βάλει μια κάρτα που να έχει εξίσωση που να δίνει λύση 5(όπως βλέπετε αριστερά στη φωτογραφία).
  • Αν μια ομάδα δεν έχει να παίξει, χάνει τη σειρά της.
  • Νικήτρια είναι η ομάδα που θα κατεβάσει όλες τις κάρτες. Αν και οι δυο ομάδες δεν μπορούν να παίξουν, τότε κατεβάζουν κάτω τις κάρτες και αυτή που έχει το μικρότερο άθροισμα(κάθε κάρτα έχει έναν αριθμό), είναι νικήτρια.






                                                    ΚΑΡΤΕΣ  ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ
Οι κάρτες αυτές έχουν αυτήν την μορφή:
και τις βρήκαμε στο σύνδεσμο:


  • Όπως και στο προηγούμενο παιχνίδι, μπορούμε να έχουμε δυο αντίπαλες ομάδες, η καθεμιά αποτελείται από 2 παιδιά.
  • Οι κάρτες είναι 40. Ανάλογα με το χρόνο, ή με το επίπεδο των παιδιών της κάθε ομάδας, μοιράζουμε στην κάθε ομάδα 10 ή 20 κάρτες. Η κάθε κάρτα έχει μια εξίσωση, οι ομάδες λύνουν όλες τις εξισώσεις και σημειώνουν τις λύσεις σε ένα χαρτί. 
  • Όταν μια ομάδα τελειώνει με τις εξισώσεις που έχει, ανταλάσσει τις κάρτες της με αυτές της άλλης ομάδας και συνεχίζουν με τις λύσεις των εξισώσεων της άλλης ομάδας.
  • Στο τέλος, νικάει η ομάδα που έχει λύσει σωστά τις πιο πολλές εξισώσεις.




                                   ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ

Πολύ διασκεδαστικά παιχνίδια για εξισώσεις βρήκαμε και στο διαδίκτυο:

Στον παρακάτω σύνδεσμο π.χ. παίζουμε ποδόσφαιρο με εξισώσεις:


Επιλέγουμε τη σωστή απάντηση ως λύση της εξίσωσης και σουτάρουμε πέναλτι.
Στη συνέχεια παίζει ο άλλος παίκτης αν απαντήσει σωστά σε εξίσωση, σουτάρει κι αυτός πέναλτι.

Το ίδιο ακριβώς γίνεται και με το μπάσκετ.




Ένα άλλο παιχνίδι παρουσιάζει μια εξίσωση στο κέντρο και γύρω-γύρω υπάρχουν διάφοροι αριθμοί, πρέπει να κάνεις κλικ στον αριθμό που αποτελεί τη λύση της εξίσωσης. 




Ελπίζουμε να διασκεδάσετε με τα παιχνίδια μας!





Δεν υπάρχουν σχόλια: