Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ Ε΄ ΤΑΞΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΥΚΕΩΝ

  Στα πλαίσια υλοποίησης πολιτιστικού εκπαιδευτικού προγράμματος και γνωστικής διεύρυνσης – εμπλουτισμού του μαθήματος της Ιστορίας, η Ε΄τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτικές αποδράσεις στο κέντρο της πόλης μας και όχι μόνο.
Συγκεκριμένα επισκέφτηκε το ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ του Δήμου Νεάπολης Συκεών όπου με τη βοήθεια του φιλόλογου και συγγραφέα κ. Κ. Νίγδελη ξεναγήθηκε και γνώρισε το πλούσιο και εξαιρετικά πολύτιμο αρχειακό υλικό που φυλάσσεται εκεί. Εκθέματα όπως : εφημερίδες εποχής, καρτ-ποστάλ, προσωπογραφίες, αναγνωστικά , επιχρωματισμένες χαλκογραφίες, και διάφορα αντικείμενα καθημερινής και προσωπικής χρήσης ανέδειξαν άγνωστες , χαμένες όψεις του παρελθόντος.

                                         Παρακαταθήκη ιστορικής μνήμης το αρχειακό υλικό
                                         του Κέντρου Ιστορίας Συκεών
                                    

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ!

 
Στις 30 Νοεμβρίου 2011 η Ε΄ τάξη με συνοδούς : την κ. Νατάσα Γκορτζίλα, τον κ. Γεώργιο Κριθαρίδη και την κ. Ευαγγελία Κούρφαλη επιβιβάστηκαν σε πρωινό δρομολόγιο της Πολιτιστικής Διαδρομής του ΟΑΣΘ και περιηγήθηκαν στην ιστορία της Θεσσαλονίκης.
Τα παιδιά γνώρισαν ιστορικά μνημεία της πόλης τους: Ανάκτορα και Αψίδα Γαλερίου, Ροτόντα, Πύργος Τριγωνίου, Επταπύργιο και βυζαντινούς ναούς : Παναγία Χαλκέων, Αγ.Δημήτριος, Αγ. Σοφία, Μονή Βλατάδων κ.α. Μνημεία που αποτυπώνουν τη μακραίωνη ιστορία της πόλης από τους αρχαίους , ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους μέχρι σήμερα και μαρτυρούν, γιατί η Θεσσαλονίκη θεωρείται σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών.

                                 Πύργος του Τριγωνίου


                                 Μαθητές παρουσιάζουν πληροφορίες για τα μνημεία              
                                         της πόλης



ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ

Η επίσκεψη στο Λευκό Πύργο ενθουσίασε τους μαθητές /τριες της Ε΄τάξης διότι οι εκθέσεις των έξι ορόφων παρουσίαζαν την ιστορία της πόλης μέσα από οθόνες αφής , προβολή video, και διαφανειών σε άμμο. Οι θεματικές ενότητες σε κάθε όροφο : στρωματογραφία της πόλης , ιστορικά μνημεία, βυζαντινοί ναοί , ιστορικές πληροφορίες, γεύσεις της πόλης, ταξίδεψαν τα παιδιά στο χρόνο των 23 αιώνων ζωής της πόλης, από την ίδρυσή της έως σήμερα.
Ιδιαίτερα, ο Εξώστης του Λευκού Πύργου ως χώρος πανοραμικής θέασης της πόλης εντυπωσίασε και ενθουσίασε τους μικρούς/ές μαθητές/τριές μας.

                               
                                Ανάβαση στο Λευκό Πύργο


                               
                                Πανοραμική άπόψη του Θερμαϊκού κόλπου

                                Αγορά αναμνηστικών                           


Δεν υπάρχουν σχόλια: