Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Δ΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

    Οι μαθητές της Δ΄ τάξης ( Δ1 & Δ2 ) του 1ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους- την κ. Πίτσα Πούλιου και τον κ. Γιάννη Νικολίνα αντίστοιχα- επισκέφθηκαν την Παρασκευή 9/12/2011 το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τις εκπαιδευτικές επισκέψεις της τάξης τους με θέμα το "Νερό".
  Το Μουσείο Ύδρευσης της Θεσσαλονίκης στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του παλιού Αντλιοστασίου της Ε.Υ.Α.Θ. , άλλοτε Ο.Υ.Θ. στην περιοχή ΦΙΞ.    
  Οι μαθητές αφού είδαν  ένα βίντεο με την ιστορία των έργων ύδρευσης στην πόλη μας από την εποχή ίδρυσης της Θεσσαλονίκης από τον Κάσσανδρο το 315 π.Χ. μέχρι και σήμερα, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του παλιού αντλιοστασίου, είδαν τις τελευταίες ηλεκτροκίνητες μηχανές, που αντικατέστησαν τις παλαιότερες πετρελαιοκίνητες  και τις ακόμα πιο παλιές ατμοκίνητες μηχανές του αντλιοστασίου, που κατασκεύασε η Βελγική εταιρεία που ανέλαβε το έργο υδροδότησης της πόλης μας από τις Οθωμανικές αρχές στα τέλη του 19ου αιώνα.
  Ο πολυπράγμων ξεναγός μας κ. Γιάννης Ταμιωλάκης, συνταξιούχος υπάλληλος σήμερα της Ε.Υ.Α.Θ. , εξήγησε στους μαθητές μας όλα τα σχετικά με την ύδρευση αλλά και την αποχέτευση της Θεσσαλονίκης από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας, απάντησε στις ερωτήσεις των παιδιών και των δασκάλων και στη συνέχεια τα παιδιά απάντησαν στο ερωτηματολόγιο που τους δόθηκε και ζωγράφισαν σχετικά με το θέμα του νερού, λαμβάνοντας μέρος στο διαγωνισμό ζωγραφικής όλων των μαθητών σχολείων που επισκέπτονται το Μουσείο Ύδρευσης.
  Αφού τα παιδιά έκαναν ένα μικρό διάλειμμα, στη συνέχεια με τις οδηγίες και την επίβλεψη του κ. Ταμιωλάκη έλαβαν μέρος σε αγώνες σκυταλοδρομίας νερού χρησιμοποιώντας την "αντλία του Αρχιμήδη", που χρονολογείται από το 220 π.Χ. !!! και μια αντλία τύπου "τουλούμπα".
  Τα γέλια, οι φωνές και οι ιαχές εμψύχωσης των παιδιών στα μέλη των ομάδων της σκυταλοδρομίας έδωσαν για λίγη ώρα "ζωή" στον ήσυχο σήμερα χώρο του άλλοτε πολύβουου αντλιοστασίου, που υδροδοτούσε την πόλη μας μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Νικητές και ηττημένοι της σκυταλοδρομίας , με τα δώρα  και τα έντυπα της Ε.Υ.Α.Θ., επέστρεψαν ευχαριστημένοι και ξέροντας πιο πολλά, στο σχολείο τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: