Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 1941-44 ΑΠΟ ΤΟ ΣΤ1

    Στις 24 Νοεμβρίου είχαμε την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης του ελληνικού λαού κατά των στρατευμάτων κατοχής την περίοδο 1941-44. Τα παιδιά του ΣΤ1, τιμώντας τη μνήμη των χιλιάδων αγωνιστών εκείνης της περιόδου καθώς και των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και Ελληνίδων που πέθαναν από την πείνα και τις αρρώστιες, εργάστηκαν σε ομάδες, βρήκαν και επεξεργάστηκαν ιστορικό υλικό σχετικό με το θέμα. Οι άξονες στους οποίους κινήθηκαν ήταν:

  • Ένα χρονικό με σημαντικά γεγονότα της αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών και των συμμάχων τους.
  • την οργάνωση του ελληνικού λαού με τη δημιουργία αντιστασιακών οργανώσεων.
  • Τη μελέτη του τραγικού γεγονότος της ΠΕΙΝΑΣ που θέρισε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες και ανάμεσά τους χιλιάδες ελληνόπουλα.
  • Τα συσσίτια που οργανώθηκαν για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Διαβάστηκε απόσπασμα από το μυθιστόρημα της Αλκης Ζέη "Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" που αφορά τα συσσίτια. Το απόσπασμα μπορείτε να το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.snhell.gr/kids/content.asp?id=141&cat_id=5

  • Τα παιδιά βρήκαν πληροφορίες για τα μαρτυρικά χωριά, Δίστομο, Καλάβρυτα, Χορτιάτη, Κομμένο στα οποία σχεδόν το σύνολο των κατοίκων δολοφονήθηκαν με μαρτυρικό τρόπο από τις στρατιωτικές δυνάμεις των Γερμανών κατακτητών.
  • Συγκέντρωσαν πληροφορίες για τη συγκλονιστική ιστορία του "ΞΥΠΟΛΥΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ".
   Ένα μέρος της δουλειάς αυτής συγκεντρώθηκε και αποτέλεσε το υλικό του βιβλίου που βλέπετε παρακάτω:












Δεν υπάρχουν σχόλια: