Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

    Η μαθήτρια του ΣΤ2 Μόσχου Ειρήνη ετοίμασε μια υπέροχη εργασία για τη μεσογειακή διατροφή.
Μπορείτε να μάθετε για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής παρακάτω.

Οφέλη της Μεσογειακής  Διατροφής

          Η πρώτη φορά που μελετήθηκε εκτενέστερα ο ρόλος της διατροφής στις διάφορες ασθένειες ήταν στη δεκαετία του ’50 με μια έρευνα του Ancel Keys.
          Συγκρίνοντας λοιπόν τους κατοίκους από 7 διαφορετικές χώρες, έφτασε στο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη, το ποσοστό των καρδιοπαθειών ήταν χαμηλότερο.

 Αυτή η έρευνα έγινε η αφορμή να γίνουν εκτενέστερες έρευνες στις ιδιότητες της διατροφής των Κρητών, την αργότερα επονομαζόμενη Μεσογειακή Διατροφή.

          1995 μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησε την "Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής




          Έκτοτε, έχει διαπιστωθεί το γεγονός ότι μια τέτοιου είδους διατροφή μπορεί να προσφέρει πρόληψη από πολλές ασθένεις σχετιζόμενες με τον τρόπο που τρεφόμαστε.
          Μεσογειακή Διατροφή συστήνεται από παγκόσμιους οργανισμούς για την πρόληψη των καρδιοπαθειών, έλεγχο του σακχάρου, πρόληψη από μερικούς καρκίνους σχετιζόμενους με διατροφή κ.α.. Θεωρείται δε η πιο ισορροπημένη και πλήρης διατροφή για την απώλεια βάρους αλλά και διατήρηση του απωλεσθέντος βάρους.


Τι είναι η μεσογειακή διατροφή;
          Ειναι μια διατροφή βασισμένη περισσότερο σε φυτικά, ελαφρώς-επεξεργασμένα προϊόντα
Τα χαρακτηριστικά της είναι τα εξής:
          πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά
          υψηλή κατανάλωση ελαφρώς-επεξεργασμένων δημητριακών- πολύσπορα ή ολικής αλέσεως προϊόντα άρτου
          μέτρια κατανάλωση ψαριών/ ψαρικών και οσπρίων
          μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικών λιπαρών (βούτυρο, κρέμα γάλακτος, πέτσα και λίπος στο κρέας)
          χρήση του ελαιόλαδου σαν κύριο λίπος
          περιορισμένο αλκόολ με προτίμηση στο κόκκινο κρασί

Καθώς όμως το κάθε τρόφιμο περιέχει εκατοντάδες χημκά συστατικά, ποια είναι αυτά τα οποία είναι επαρκώς ερευνημένα για τις θετικές τους επιδράσεις στην υγεία του ατόμου;
-Αντιοξειδωτικά βρίσκονται κυρίως στα φρούτα και στα λαχανικά καθώς και στο κόκκινο κρασί. Έχουν αναφερθεί προστατευτικές δράσεις τους στα καρδιαγγειακά νοσήματα
-          Φυτικές ίνες βρίσκονται στα δημητριακά όλικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Είναι αποτελεσματικές στη ρύθμιση των κενώσεων του γαστρεντερικού σωλήνα
-          ω3 λιπαρά οξέα απαντώνται στα λιπαρά ψάρια μειώνουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων
 - μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως στο ελαιόλαδο αλλά και σε νωπούς ξηρούς καρπούς. Ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση ανεβάζοντας την «καλή» χοληστερίνη HDL και μειώνοντας την «κακή»

Τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής
          πρόληψη από τις ασθένειες, αποκομούνται πλήρως όταν η διατροφή αυτή συνδυάζεται και με σωματική δραστηριότητα.
          Η σωματική δραστηριότητα με τη σειρά της έχει επίσης ευεργετική δράση στην πρόληψη κάποιων ασθενειών. Ο συνδυασμός λοιπόν άσκησης και σωστής διατροφής οδηγεί σε ένα υγιές βάρος το οποίο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων σχετιζόμενων με διατροφή (Σακχαρώδης Διαβήτης, υπερχοληστερολαιμία, αρτηριακή υπέρταση κτλ.)

ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ

http://www.uromed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=228&Itemid=59 28/3/2013


Δεν υπάρχουν σχόλια: