Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑΞΗ

      Η 6η Μαρτίου είναι η μέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού. Τα τμήματα Β1 και Β2 του σχολείου μας προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τους υπόλοιπους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας με την ανάρτηση αφισών σε τοίχους του σχολείου.
      Η δράση ξεκίνησε με το ερώτημα που τέθηκε στα παιδιά από τους εκπαιδευτικούς: τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός; Αφού έγινε μια σύντομη συζήτηση ώστε να καταλάβουν τα παιδιά για τι ακριβώς μιλάμε με την έννοια "σχολικός εκφοβισμός", στη συνέχεια προβλήθηκαν 2 βίντεο. Το 1ο βίντεο ήταν κινουμένων σχεδίων και σχεδιάστηκε από τους μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ' τάξης του δημοτικού σχολείου Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής. Εδώ περιγράφεται ένα περιστατικό σχολικής βίας καθώς και η κατάλληλη αντιμετώπισή του από τα ίδια τα παιδιά της τάξης. Στο 2ο βίντεο από το δημοτικό σχολείο Αφάντου Ρόδου, τα παιδιά υποδύθηκαν ρόλους πάνω σε περιστατικά σχολικής βίας, π.χ βίαιο αποκλεισμό κάποιων παιδιών από τη συμμετοχή τους σε ομαδικά παιχνίδια. 
      Οι αντιδράσεις των παιδιών μετά την προβολή των 2 βίντεο ήταν άμεσες. Πήραν το μέρος του θύματος και προσπάθησαν να μπουν στη θέση του θύματος και να νιώσουν τα ίδια συναισθήματα λύπης, απογοήτευσης, απόγνωσης που αισθάνεται το παιδί που πέφτει θύμα σχολικής βίας.


      Έτσι, περάσαμε στην επόμενη φάση, στην οποία τα 40 περίπου παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες των 5 ή 6 παιδιών, έφτιαξαν τις δικές τους αφίσες με συνθήματα κατά της βίας και αφήνοντας στην αφίσα το δικό τους αποτύπωμα με τη δικιά τους παλάμη και το όνομά τους πάνω. Το αποτέλεσμα της δουλειάς το βλέπετε παρακάτω.














 
      

Δεν υπάρχουν σχόλια: