Κυριακή 19 Μαΐου 2013

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΣΤ2

      Τα παιδιά του ΣΤ2 με την καθοδήγηση των φοιτητριών του Παιδαγωγικού Τμήματος ( της Έλσας, Γεωργίας, Κωνσταντίνας, Πετρούλας και Έμιλυ),  δούλεψαν ένα πρότζεκτ με θέμα την ιστορία των επικοινωνιών και των μέσων μεταφορών. Τα παιδιά δημιούργησαν αφίσες που δείχνουν την εξέλιξη των συσκευών και των μεταφορικών μέσων και παράλληλα κατασκεύασαν συσκευές και μεταφορικά μέσα δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό Μουσείο Τεχνολογίας στην τάξη μας. Τα παρακάτω κείμενα έχουν γραφτεί από τα παιδιά.


ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Γιατί ο καθένας μας έχει σήμερα και ένα ρολόι; Αυτό συμβαίνει διότι ο καθένας μας πρέπει να βλέπει την ώρα ώστε να πηγαίνει σε όλες εκείνες τις δουλείες και τις δραστηριότητες που έχει αναλάβει να κάνει. Για παράδειγμα, ένας μαθητής κοιτάζει συνέχεια  το ρολόι  γιατί ανυπομονεί  να βγει διάλειμμα και να πάει να φάει, να μιλήσει και να παίξει με τους φίλους του. Αντίθετα ένας ενήλικας ανυπομονεί να φύγει από την δουλειά για να ξεκουραστεί επιτέλους από την εξοντωτική μέρα. Από την άλλη, κοιτάμε το ρολόι μας για να κάνουμε όχι μόνο κάτι ευχάριστο αλλά και κάτι το οποίο είναι υποχρεωτικό να κάνουμε. Είτε δηλαδή να   φροντίζουμε για το καθάρισμα του σπιτιού, είτε να διαβάζουμε τα μαθήματά μας ή ακόμα και να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας. Επομένως, εξαρτόμαστε από τον χρόνο στην καθημερινότητά μας.
  Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε κι όμως δεν έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο γι’ αυτά! Και ο λόγος που δεν έχουμε ελεύθερο χρόνο είναι ότι ως μαθητές έχουμε αρκετά μαθήματα και υποχρεώσεις. Οπότε, έτσι περιορίζεται το παιχνίδι μας, η διασκέδαση και η ξεγνοιασιά μας. Με τον ίδιο τρόπο περιορίζεται και ο ελεύθερος χρόνος ενός ενήλικα από την δουλειά και το άγχος του. Για αυτό άλλωστε, επινοήθηκαν τα ρολόγια. Για να μπορούν οι άνθρωποι να ρυθμίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες και εργασίες τους.
Λένε πως στο διάστημα ο χρόνος περνά πιο γρήγορα λόγω της διαφοράς στην βαρύτητα σε σχέση με την γη. Αν  βρισκόμασταν στο διάστημα τότε και ο λίγος ελεύθερος χρόνος που μας απομένει θα σπαταλούταν στην καθημερινή ρουτίνα μας.
Για αυτό χρειάζεται να διαχειριζόμαστε το χρόνο μας και να τον αξιοποιούμε καλύτερα ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε αυτά που μας αρέσουν χωρίς άγχος και πίεση. Δεν θα χρειάζεται να κοιτάμε τα ρολόγια μας συνέχεια!!!


 Μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα των συσκευών επικοινωνίας

    Στην καθημερινή μας ζωή χρησιμοποιούμε διάφορες συσκευές για να επικοινωνήσουμε, όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Οι συσκευές αυτές μας βοηθούν να μιλάμε με ανθρώπους από άλλες περιοχές, να ακούμε μουσική, να παίζουμε παιχνίδια και να ψάχνουμε πληροφορίες.
    Αλλά υπάρχουν και κακές επιπτώσεις, όπως η εκπομπή ακτινοβολίας. Η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει βαριές αρρώστιες όπως ο καρκίνος και η λευχαιμία, οπότε είναι καλό να μην έχετε τα κινητά δίπλα σας το βράδυ, όταν κοιμάστε.
       Επίσης, δεν πρέπει να πετάμε τις μπαταρίες από τις συσκευές που έχουν χαλάσει στον κάδο, γιατί πρώτον δεν ανακυκλώνονται εύκολα και δεύτερον βγάζουν τοξικά υγρά που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο περιβάλλον. Επίσης, όλες τις συσκευές που χαλάνε, οι εταιρείες όπως η Samsung, η Philips και η Apple, τις πετάνε στις χώρες του τρίτου κόσμου, δηλαδή στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας, με αποτέλεσμα την μόλυνση του περιβάλλοντος στις χώρες αυτές.
      Και τέλος, οι εταιρείες φτιάχνουν τις συσκευές έτσι ώστε μετά την εγγύηση να μπορούν να χαλάσουν και να εξοικονομούν περισσότερα χρήματα από τις αγορές καινούργιων συσκευών από τους πελάτες.
      Γι’ αυτό όταν χαλάσει το κινητό σας ή ο υπολογιστής, είναι καλύτερο να τα επισκευάσετε παρά να αγοράσετε καινούργια.

    












Δεν υπάρχουν σχόλια: