Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤ' ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

       Τα τρία τμήματα της Έκτης τάξης του 1ου και του 5ου Δημοτικού σχολείου Συκεών, επισκέφτηκαν την Τρίτη 15 του Οκτώβρη το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα που βρίσκεται στην οδό Προξένου Κορομηλά 23. Το κτίριο, σχεδιασμένο από το διάσημο αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ, κατασκευάστηκε μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1890, που έπληξε την πόλη και ολοκληρώθηκε το 1893.
      Κατά την περίοδο 1904-1908 το κτίριο αυτό λειτούργησε ως το ελληνικό προξενείο της Θεσσαλονίκης και αναδείχθηκε σε επιτελικό κέντρο του Μακεδονικού Αγώνα. Επικεφαλής ήταν μια σημαντική προσωπικότητα, ο γενικός πρόξενος Λάμπρος Κορομηλάς. Στα τρία χρόνια της θητείας του στη Θεσσαλονίκη ο Kορομηλάς κατάφερε να συντονίσει όλες τις ελληνικές οργανώσεις της Μακεδονίας, ώστε να δρουν αποτελεσματικά, σχεδόν υπό ενιαία διοίκηση. Στο κτίριο του προξενείου, γνωστό ως «Κέντρο», εγκαταστάθηκαν επίλεκτοι αξιωματικοί, που ανέλαβαν, ως «ειδικοί γραφείς», το ρόλο των επιτελών. Αυτοί ήταν οι ουσιαστικοί αποδέκτες των σχετικών αναφορών, αυτοί εκτιμούσαν την κατάσταση, έδιναν οδηγίες, συναντούσαν εκκλησιαστικούς και εκπαιδευτικούς παράγοντες, καλύπτοντας ακόμη και οπλαρχηγούς.
       Θαυμάσαμε τα κέρινα ομοιώματα ανταρτών, ιερέων, δασκάλων που έδωσαν τη ζωή τους για να είναι σήμερα η Μακεδονία ελεύθερη. Στο Μουσείο υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και πολύ σημαντικά κειμήλια από αυτήν την περίοδο όπως:
η κασέλα εκστρατείας, το  κυνηγετικό εγχειρίδιο, το προσκλητήριο γάμου και
οικογενειακές φωτογραφίες της σπουδαιότερης μορφής του Μακεδονικού Αγώνα, του Παύλου Μελά, η ποιμαντορική ράβδος, το  καλυμαύχι και τα επιμανίκια του Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη , γυναικείες παραδοσιακές στολές, στρατιωτικές στολές αγωνιστών και πολλά αντικείμενα του προξένου Κορομηλά. Αντικείμενο που προκαλεί συγκίνηση είναι και το ξύλινο φορείο που μετέφερε το άψυχο κορμί του Παύλου Μελά. Στο τέλος τα παιδιά παρακολούθησαν και μια ολιγόλεπτης διάρκειας ταινία με θέμα το Μακεδονικό Αγώνα.
       Αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη στο ιστορικό αυτό Μουσείο της πόλης μας!














Δεν υπάρχουν σχόλια: