Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

    Την Τετάρτη 30 του Οκτώβρη, αντιπροσωπεία μαθητών και μαθητριών των δύο σχολείων του συγκροτήματός μας (1ο και 5ο δημοτικά Σχολεία Συκεών), συμμετείχε στην εκδήλωση τιμής για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που ξεκινώντας από την περιοχή των Κάστρων στις 30 Οκτωβρίου 1944 απελευθέρωσαν την πόλη μας από τις κατοχικές δυνάμεις των Γερμανών.
     Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών και πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κανάρη και Ομήρου στις Συκιές. Στο χώρο του μνημείου υπήρχε, στη διάρκεια της Κατοχής,  τοίχος εκτελέσεως των Ελλήνων πατριωτών από τους Γερμανούς Ναζί. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες σχολείων όλων των βαθμίδων μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, τοπικοί φορείς και οργανώσεις αντιστασιακών.
      Αρχικά, τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών. Ακολούθησε η εκφώνηση του  πανηγυρικού της ημέρας από το δημοτικό σύμβουλο κ. Ιωάννη Δαλάτση και η κατάθεση στεφανιών. Στη συνέχεια μαθητές και μαθήτριες από το 8ο Δημοτικό Συκεών και το 2ο Γυμνάσιο Συκεών απήγγειλαν ποιήματα και ακολούθησαν τραγούδια από τη Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης. Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
    Η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών μας στη συγκινητική αυτή εκδήλωση έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού, του ναζισμού και του φασισμού. Τα νέα παιδιά μαθαίνουν να υπερασπίζονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας.
    Παρακάτω βλέπετε φωτογραφίες από την εκδήλωση καθώς και δυο φωτογραφίες από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς στις 30 Οκτωβρίου 1944.




















Δεν υπάρχουν σχόλια: