Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Γνωριμία της Πέμπτης Τάξης με μνημεία της Θεσσαλονίκης

    Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της πέμπτης τάξης του 1ου και του 5ου δημοτικών σχολείων Συκεών συνοδευόμενοι από τους-τις δασκάλους-ες τους Κουρμένταλα Παναγιώτας, Νικολίνα Ιωάννη και Πεγκλίδου Νικολέττας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να γνωρίσουν από κοντά ορισμένα από τα πολλά σημαντικά μνημεία της Θεσσαλονίκης.
    Αφετηρία μας ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου όπου μιλήσαμε για την ιστορία του ναού, την αρχιτεκτονική του, θαυμάσαμε τις τοιχογραφίες τα ψηφιδωτά του, επισκεφτήκαμε την κρύπτη όπου μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος για την πίστη του.
Στη συνέχεια κατηφορίσαμε προς τη Ρωμαϊκή Αγορά, μιλήσαμε για το ρόλο της και τη σημασία της στη ζωή της πόλης και είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το υπόγειο μουσείο όπου θαυμάσαμε από κοντά εκθέματα από την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο της πόλης.
Επόμενος σταθμός μας ήταν η Ροτόντα. Μιλήσαμε για την ιστορία της και θαυμάσαμε τα υπέροχα ψηφιδωτά που σώζονται στους τοίχους και στο θόλο της.
Προχωρήσαμε προς την Αψίδα του Γαλερίου, περισσότερο γνωστή ως Καμάρα,  την οποία έχτισε ο Γαλέριος μετά τη νίκη του κατά των Περσών, παρατηρήσαμε την ανάγλυφη διακόσμησή της και συζητήσαμε για τη φθορά που έχει υποστεί λόγω της μόλυνσης της ατμόσφαιρας.
Η επίσκεψή μας τελείωσε στα ανάκτορα του Γαλερίου, στην πλατεία Ναβαρίνου, όπου προσπαθήσαμε να φανταστούμε το μεγαλείο του κτιριακού συγκροτήματος που είχε κατασκευάσει ο Γαλέριος στην πόλη μας.

    Μετά από έναν τέτοιο πλούσιο σε παραστάσεις και εμπειρίες περίπατο, δεν μπορεί να μη σκεφτεί κανείς ότι η Θεσσαλονίκη έχει τόσα πολλά σημαντικά μνημεία, που ίσως εμείς οι Θεσσαλονικείς τα γνωρίζουμε ελάχιστα!





















Δεν υπάρχουν σχόλια: