Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

ΔΕΝΤΡΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΣΤΟ ΣΤ1-ΠΑΡΑΓΟΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

Μια πρόταση διδασκαλίας για την παραγοντοποίηση φυσικών αριθμών. Τα γνωστά δεντροδιαγράμματα με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και ενός παιχνιδιού που παίζεται με ζάρια.

ΤΑΞΗ: ΣΤ΄, κεφάλαιο 15 από το βιβλίο του μαθητή

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 2 διδακτικές ώρες.

1η δραστηριότητα

Θα χρειαστεί να επαναλάβουμε αρχικά τους όρους ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΟΣ αριθμός που διδαχθήκαμε στο προηγούμενο κεφάλαιο μαζί με το "ΚΟΣΚΙΝΟ" που έκανε ο Ερατοσθένης βρίσκοντας τους ΠΡΩΤΟΥΣ αριθμούς.

 Εδώ χρησιμοποιούμε και το παρακάτω διαδικτυακό παιχνίδι.

http://www.sheppardsoftware.com/mathgames/numbers/fruit_shoot_prime.htm

 Οι οδηγίες του παιχνιδιού
PRIMES είναι οι ΠΡΩΤΟΙ αριθμοί, COMPOSITES είναι οι ΣΥΝΘΕΤΟΙ αριθμοί. Έχουμε την επιλογή να παίξουμε με χρόνο ή χωρίς χρόνο. Το τελευταίο είναι το relaxed mode. Ξεκινώντας το παιχνίδι βλέπουμε πως ο κέρσορας του ποντικιού είναι σαν όπλο και γράφει PRIME ή COMPOSITE.Έχουμε στόχο να "χτυπήσουμε" τους αριθμούς που αιωρούνται. Αν ο κέρσορας γράφει PRIME χτυπάμε ΠΡΩΤΟΥΣ αριθμούς, αν γράφει COMPOSITE χτυπάμε σύνθετους αριθμούς. όταν κάνουμε λάθος αφαιρούνται πόντοι.






2η δραστηριότητα

Εξηγούμε με παραδείγματα στον πίνακα τι είναι τα δεντροδιαγράμματα. Τα παιδιά εργάζονται πάνω στις 2 δραστηριότητες στο βιβλίο του μαθητή όπου κατανοούν πως οι ΠΡΩΤΟΙ αριθμοί με τους συνδυασμούς τους φτιάχνουν τους σύνθετους αριθμούς.


3η δραστηριότητα

Πατάμε τον παρακάτω σύνδεσμο και βρίσκουμε ένα διαδικτυακό παιχνίδι για την παραγοντοποίηση. 

http://www.mathplayground.com/factortrees.html

Το παιχνίδι έχει απλές οδηγίες. Πάνω εικονίζεται ο σύνθετος αριθμός που πρέπει να αναλυθεί σε γινόμενο πρώτων παραγόντων. Βάζουμε στα κουτάκια τα γινόμενα των αριθμών και κάθε φορά πατάμε το εικονίδιο CHECK. Ο υπολογιστής σχηματίζει τα δεντροδιαγράμματα, αν προχωρούμε σωστά στο τέλος μας βγάζει το αποτέλεσμα.




4η δραστηριότητα

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΖΑΡΙΑ

Ακολουθούμε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://gr.pinterest.com/pin/148759593917237028/


Βλέπουμε το φύλλο εργασίας FACTOR TREE RACE. Τυπώνουμε το φύλλο εργασίας και το μοιράζουμε στα παιδιά τα οποία σχηματίζουν ομάδες 2-4 ατόμων. Έχουν μπροστά τους 2 ζάρια. Η κάθε ομάδα ρίχνει τα ζάρια μαζί και σχηματίζει το γινόμενο των 2 αριθμών, π.χ. έτυχε 3 και 5, γράφει το γινόμενο 3 επί 5=15 στο πρώτο κουτάκι πάνω αριστερά. Ρίχνουν άλλες 5 φορές τα ζάρια για να καλύψουν και τα άλλα 5 κουτάκια με τα γινόμενα στο φύλλο εργασίας. Μετά προχωρούν στα δεντροδιαγράμματα. Όποια ομάδα τελειώνει πρώτη γράφει τους πόντους της στο μεγάλο κουτάκι στο πάνω μέρος της σελίδας που γράφει MY TOTAL POINTS.







ΣΤ1
Δάσκαλος: Γιώργος Κριθαρίδης


2 σχόλια:

Σβώλης Κωνσταντίνος είπε...

Πολύ καλό. Συγχαρητήρια!

Μεντεσίδης Γιάννης είπε...

Μπράβο Γιώργο!